Dette blir veldig bra. Horrorforsker Mathias Clasen kommer til Ramaskrik 2023 for å vise oss hvorfor og hvordan skrekk og grøss er bra for oss. Det blir et gnistrende foredrag og demonstrasjon på publikum!!

Foto portrett: AU Communication
Foto - Zombie: Simon Jeppesen 

Mathias Clasen, PhD, er førstemanuensis i litteratur og medier ved avdelingen for engelsk og direktør for verdens eneste forskningssenter dedikert til vitenskapelig undersøkelse av rekreasjonsfrykt ,Recreational Fear Lab ( www.fear.au.dk ) ved Aarhus universitet i Danmark. Han er ekspert på horrormedier og rekreasjonsfryktens psykologi. På Ramaskrik i år vil han med sitt lett tilgjengelig og underholdende foredrag forklare hvorfor skrekk kan være bra for oss.

Skrekkfilmer er mer populære enn noen gang før, med flere hundre nye utgivelser hvert år, inkludert et økende antall skumle filmer som har både kommersiell og kunstnerisk suksess. Likevel blir sjangeren ofte stigmatisert og assosiert med tankeløs underholdning eller til og med klassifisert som umoralsk og sadistisk skitt. Ny forskning begynner imidlertid å avdekke de mange positive effektene av å se skrekkfilmer. I dette foredraget vil Clasen gi en introduksjon til den nye vitenskapen om rekreasjonsfrykt. Han vil gi et glimt inn i skrekkens psykologiske maskinrom og dele noen av laboratoriets nyeste funn om de psykologiske og sosiale fordelene ved skrekk.

For eksempel har han og hans kolleger funnet ut at skrekkfilmer og andre typer av rekreasjonsfrykt er forbundet med økt psykologisk motstandskraft. Dessuten ser skrekkfilmer også ut til å ha en samlende effekt, og de kan hjelpe oss å forbedre vår evne til å håndtere stress og frykt. Noen skrekkfans bruker til og med skumle filmer for å håndtere symptomer på angst.

Det kan til og med være bra for barn å engasjere seg i milde former for skrekk. Faktisk, i sterk kontrast til kritikeres mistanker om skrekk som tanketom, eller til og med psykologisk og moralsk skadelig underholdning, ser sjangeren nå ut til å være et viktig verktøy som vi ikke bare kan gi meningsfulle og engasjerende opplevelser, men som vi kan bruke til å forbedre vår evne til å håndtere verdens utfordringer.

Clasen har blitt omtalt i flere publikasjoner som New York Times, BBC og National Geographic, og har gitt ut bøker som Why Horror seduces og A Very Nervous Person’s Guide to Horror Movies.Publisert
17. august 2023
Skrevet av