Ramaskrik er tatt opp som medlem av Méliès International Festivals Federation (MIFF), den europeiske organisasjonen for sjangerfilmfestivaler innen horror, fantasy og science fiction. Ramaskrik skal bl.a. holde kortfilmkonkurransen Méliès d’argent for beste europeiske kortfilm høsten 2024.

Ramaskrik og Offscreen (Brüssel, Belgia) ble tatt opp som nye medlemmer denne runden.

- dette er en annerkjennelse og et tydelig steg mot en enda større internasjonal synlighet og tilstedeværelse for Ramaskrik filmfestival, sier festivalsjef Morten Haagensen. Alt vi driver med handler om samarbeid og nettverk, og nå er vi på lag med de aller største og viktigste festivalene i verden innen vår sjanger. 

Ramaskrik blir nå en av 29 festivaler, fra 20 land og fire kontinent som har som mål å promotere europeisk sjangerfilm. Ledende europeiske festivaler som Sitges (Spania), Imagine (Nederland) og Motel X (Portugal) samt Fantastic Fest (USA), Screamfest (USA), Bifan (Sør-Korea) og Fantasia (Canada) er våre festivalkolleger i Méliès. Ramaskrik blir nå den andre Nordiske festivalen i MIFF, fra før er Lund Fantastic Filmfestival i Sverige medlem.

Så hva betyr egentlig dette?
Helt konkret vil dette først og fremst synes for publikum og filmskapere i form av kortfilmkonkurransen Méliès d’argent – beste europeiske kortfilm innen fantastic-sjangeren.

- Vi er en såkalt «competetive member». Vår konkurranse kårer en vinner som er med å kjempe om Méliès d’or. Det vil bli svært attraktivt å sende inn filmen sin til oss, og vi kan ha inntil 40 % lokale titler. Her må norske filmskapere hive seg rundt, lage gode skrekkelige kortfilmer og sende inn. Det blir knallhard konkurranse, men senest i 2022 vant nordmannen Fredrik S. Hana gull for kortfilmen From.Beyond.

I tillegg er god internasjonal synlighet viktig for generell tilgang på film, og ikke minst filmskapere. Ramaskrik er en eksotisk festival med vår unike lokasjon som nå blir synliggjort internasjonalt i bransjen, blant filmskapere og distributører.

- Ramaskrik inkluderes nå som medlem på bakgrunn av en rekke kriterier - hvordan vi når ut til publikum og bransje, både i Norge og internasjonalt, kvaliteten på programet, andel internasjonale gjester og ikke minst en helhetsvurdering av fesivalen etter å ha hatt besøk av representanter fra Méliès. Dette har vært et mål for oss i mange år, sier Haagensen. 

Ramaskriks første Méliès d’argent vil bli holdt i Oppdal 17. – 20. oktober 2024.

Les mer om Méliès på www.melies.org  

Publisert
08. januar 2024
Skrevet av