Norsk kultfilm & Ramaskrik presenterer
Cellofan - med døden til følge, Lille frk Norge og Butcher Bob

Norsk film er full av glemte skatter og hyggelige gjensyn. Sammen med podkasten Norsk kultfilm henter vi frem tre filmer vi mener du bør se på kino, og som du kanskje hverken har sett, hørt om eller sannsynligvis sliter med å få tak i. Vi har filmene i ypperste kvalitet presentert av kongene av Norsk kultfilm – Aleksander U. Serigstad og Kristian Serigstad Jensen.

Cellofan – med døden til følge fra 1998 er en norsk thriller som er klin umulig å få tak i en fysisk ok kopi av. Vi har prøvd! På mange måter en litt glemt film, som kun ble lansert på kino og VHS. Etter lang tids arbeid har vi endelig klart å skaffe en 35mm kopi av Eva Isaksens 90-tallsfilm, stemplet av pressen som en bygdethriller. Men med en mordgåte, en morder med svarte skinnhansker, og en heltinne som stadig blir utsatt for angrep kan man kanskje se på Cellofan - med døden til følge som en undervurdert norsk giallo?

Lille frk Norge har med jevne mellomrom blitt nevnt i møter i Ramaskrikstaben. Det er rett og slett en skrekkfilm for barn, og den har satt tydelige arr i sjelen til de som var i 8 – 10 årsalderen i 2003. Vi snakker norsk body-horror for unger, på mange måter tematisk lik høstens kinoaktuelle The Substance. Hilde Heyers film Lille frk Norge kan også godt sees av et voksent publikum, det er gøy og til tider veldig ubehagelig. Body-horror har en liten revival for tiden med filmer som Raw, Titane nevnte The Substance og den kommende norske Stesøsteren. Felles for alle disse filmene er at de har kvinnelig regissører. Så også Lille frk Norge som nok er den mest tilgjengelige på hjemmemarkedet av årets tre norske kultfilmer,  men hos oss ser du den selvfølgelig på ekte 35mm-film.

Det er 50 år siden Motorsagmassakren  så dagens lys. Og den garanterer vi at Stian Stenersen og Fred Prytz fra Fosnavåg hadde sett opptil flere ganger da de i 1999 lagde den 30 minutter lange DIY kortfilmen Butcher Bob.  Prytz er kjent fra death metal bandene Necrophagia og Gorelord, som begge hyller skrekkfilmsjangeren. Gorelord var et enmannsband der han ga ut skiver som "The Norwegian Chainsaw Massacre" og "Zombie Suicide Part 666".  Filmen Butcher Bob er i dag en godt bevart hemmelighet, men et særdeles friskt, morsomt og gory stykke kortfilm du får se på Ramaskrik – 25 år senere. Vel verdt en jubileumsvisning sammen med Norsk kultfilm.


Våre gode venner i Norsk kultfilm kommer tilbake til Oppdal etter fjorårets suksess med visninger og podkaster om 1732 Høtten og Mørkets Øy. Aleksander U. Serigstad og Kristian Serigstad Jensen skal lage live podkast og innlede disse norske kultfilmene på festivalen. I etterkant vil de poste episoder fra filmene og fra festivalen. Norsk kultfilm søker du opp og hører der du vanligvis finner dine podkaster. 

Publisert
16. august 2024
Skrevet av