Ramaskrik og Norsk kultfilm viser norsk skrekk

Mot slutten av 90-tallet kom det et par filmer som kan sees på som tidlige spirer til de siste 20 åras bølge av norsk skrekkfilm. «Mørkets Øy» (1997) og «1732 Høtten» (1998) viste at norske bygdesamfunn kan være ekle, og at det fantes noe guffent under overflaten. De er nærmest komplett umulig å få tak i den dag i dag, men hos oss ser du dem på kino.

Ramaskrik skal bedrive litt filmarkeologi i høst, og hvem er ikke bedre på det enn podcasten Norsk kultfilm. Derfor har vi slått oss sammen med programlederne Aleksander U. Serigstad og Kristian Serigstad Jensen for å kaste lys på disse to filmene. Norsk kultfilm går i sømmene på de ukjente kapitlene i norsk filmhistorie, med grundig research og intervjuer med skuespillere og regissører. De har tatt for seg filmer som Roar Uthaugs zombiekomedie “Snørr” (1993), hippiesplatteren “Damn Hippies” (1996) fra Sunndalsøra, og kommer i høst ut med episoder om amatørsplatterfilmene “Den norske drillbormassakren” (1988) og “Oslo terror” (1989). På Ramaskrik skal de spille inn en livepodkast med regissør Karin Julsrud før visningen av “1732 Høtten” og introdusere “Mørkets øy” for publikum. De spiller også inn en stemningsrapport fra festivalen, som blir til en egen episode.

«1732 Høtten» er regidebuten til Karin Julsrud, som gjester festivalen og vil delta i en live podkast med Norsk Kultfilm. Som regissør ble det med denne filmen for Julsrud, men hun har som produsent i selskapet 4 ½ levert nærmere 20 spillefilmer på 2000-tallet bl.a. Reprise, Kongen av Bastøy, Keepern til Liverpool, Grand Hotel og sist Spionen.

Det startet med 1732, og den historien får du på Ramaskrik.«Mørkets Øy» er sørlands idyll som sprekker når selveste Sofie Gråbøl ankommer Norge. Filmen er en dansk/norsk samproduksjon der norske Axel Helgeland var produsentog Trygve Allister Diesens debut som spillefilmregissør. Av norske skuespillere har vi Paul Ottar Haga og en tidlig rolle av Erik Hivju. Det finnes en dansk DVD av filmen, og det er utgitt en VHS, men vi tipper dette er et hull i manges filmbevissthet. Norsk kultfilm vil innlede filmen på Ramaskrik.

Publisert
15. september 2023
Skrevet av