«Villmark» startet en bølge av norsk skrekk og sjangerfilm i 2003. Pål Øie fikk store folkemengder til å se filmen, omlag 140.000 tok turen på kino for å se norsk skrekk. Ikke siden «De dødes tjern» i 1957 hadde en norsk grøsser skapt så folkelig begeistring. Dette skal selvsagt Norges skumleste filmfestival markere.

I tillegg til filmvisning tar regissør Pål Øie turen til Oppdal. Vi skal også fortelle historien om hvordan «Villmark» ble til med en prat i foajèen der vi også har med oss filmskaper Karin Julsrud som var den som satset på filmen fra NFI, og som var svært involvert i prosessen.

Fra 2003 til 2023 har vi notert oss over 30 skrekkfilmer, sjangerrelaterte filmer lansert på norske kinoer. Det skjedde åpenbart et skifte fra 2003 med filmer som Fritt Vilt, Rovdyr, Naboer, og Død Snø for å nevne noen av filmene. Dette er godt dokumentert i boka «Norwegian Nightmares» av Christer Bakke Andresen, førsteamanuensis i filmvitenskap ved NTNU. Han vil også delta i fortellingen om Villmarks betydning i norsk film.

Bli med på markeringen!

Publisert
14. september 2023
Skrevet av