2019: "De dødes tjern" åpner Ramaskrik filmfestival

«De dødes tjern» er denne høstens store norske skrekkfilm på kino. Filmen får sin verdenspremiere i Oppdal, som åpningsfilm på Ramaskrik filmfestival. Regissør Nini Bull Robsahm og hovedrolleinnehaver Iben Akerlie vil være til stede på premieren torsdag 17. oktober.

– Dette er jo en drømmeåpning for oss, sier festivalsjef Morten Haagensen. – Vi elsker norsk skrekk, og det å kunne presentere høstens store norske kinofilm i vår sjanger er veldig stas. I tillegg er det nok knytta en viss forventning til filmen som bærer den klassiske norske filmen fra 1958 sin tittel. Vi gleder oss og tror publikum er nysgjerrige, sier Haagensen.

«De dødes tjern» er inspirert av Bernhard Borges bok med samme navn, og har altså det samme utgangspunktet som filmen fra 1958. Historien er modernisert og Robsahm har gjort sin egen vri.

Dette er Nini Bull Robsahms tredje langfilm som regissør, og hennes første rene skrekkfilm. Men hun er definitivt ikke ukjent i sjangeren. Hun var med på manussiden og spilte i «Rovdyr» fra 2008, kanskje Norges heftigste skrekkfilm. I tillegg ligger thrilleren «Amnesia», som hun regisserte i 2011, tett opp mot det skrekkelige.

– Jeg er utrolig glad og spent for at «De dødes tjern» får sin verdenspremie på Ramaskrik. Filmen er laget for alle de som elsker og er oppvokst med sjangeren. Her vil den få sitt rette publikum, sier regissør Nini Bull Robsahm.

Iben Akerlie spiller hovedrollen Lillian i «De dødes tjern». Hun har tidligere gjort en rekke roller innen film og TV, og er kanskje best kjent fra «Victoria» og «Mammon». Rett over jul ser vi henne igjen i André Øvredals nye film «Torden».

– Veldig kjekt at begge kan komme på denne premierevisninga. Det setter vi veldig pris på. Vi har et dedikert publikum som liker å treffe folka bak filmene, sier Haagensen

Synopsis: Lillians tvillingbror Bjørn dør på mystisk vis alene ved den gamle familiehytten. Nå, et år senere, kommer Lillian og vennene hennes til hytta for å ta farvel med og selge stedet. Like etter ankomst begynner mystiske ting å skje. Lillian går i søvne og kan ikke lenger skille mareritt fra virkelighet. Noen eller noe jakter på dem, og til slutt dukker liket av en av dem opp.
Er legenden om Tore Gruvik i ferd med å bli virkelighet, eller er fienden en av dem? Hva skjedde forrige sommer og hva var galt med Bjørn Werner?

Ramaskrik filmfestival arrangeres i Oppdal kulturhus for niende gang 17.–20. oktober 2019.


_
_
_