2017: Psycho-pakke med Amerikabesøk

Vi har et herlig samarbeid med Cinemateket i Trondheim om årets klassikere. Først ut er selveste "Psycho" av Alfred Hitchcock. I tillegg får du den solide dokumentaren "78/52" om den ikoniske dusjscenen.

For første gang skal Cinemateket presentere et utvalg av de beste filmene fra skrekkfilmhistorien Ramaskrik, og den første filmen vi annonserer er Psycho!

For Alfred Hitchcock kom det som en stor overraskelse at denne filmen - som nå er en av filmhistoriens mest kjente - fikk så stor oppmerksomhet og gjorde så stor suksess. Han tenkte at den var liten og sær, til og med i svart/hvitt, og at det veldig problematiske mor/sønn-temaet ville bli for tungt fordøyelig for et bredt publikum. Og når i tillegg protagonisten drepes nesten før filmen har kommet i gang hadde regissøren tatt nok sjanser til at han på forhånd spådde fiasko. Men den gang ei, og det var nettopp drapet på Marion Crane som sementerte filmens rykte som noe av det grusomste som til da hadde vært å se på amerikanske kinolerret. Filmen er fra 1960, og på Ramaskrik vises den på god, gammel 35mm kinofilm.

Dusjscenen i Psycho er ikonisk, og det er selvsagt en veldig god grunn til at Psycho vises på Ramaskrik akkurat i år. Festivalfavoritt Alexandre O. Philippe har laget 78/52, en dokumentarfilm som utelukkende handler om dusjscenen(!), og den perfekte double bill en mørk oktoberkveld blir naturligvis å se disse to filmene sammen, med Philippe som hedersgjest. Hans film viser for alvor hva Psycho har betydd for kremen av dagens sjangerfilmskapere, og i 78/52 møter vi folk som Elijah Wood, hans kollega og fjorårsgjest Josh Waller, Eli Roth, Guillermo Del Toro, og ikke minst Marli Renfro, som var stand in for Janet Leigh nettopp i den legendariske dusjscenen


Alexandre O. Philippe er en av Ramaskriks store favoritter og kjæreste venner, og det er en stor glede å ønske han velkommen tilbake til Oppdal! Sist han var her var i 2015, da festivalen viste to av hans tidligere dokumentarer, The People vs. George Lucas og Doc of the Dead. Alexandre er en ekte sjangerentusiast, og en meget kunnskapsrik og oppfinnsom filmskaper som også elsker å reise rundt og møte publikum på festivaler verden over. Med 78/52 har han laget sin beste film til nå, og han ga tidlig beskjed til sine agenter om at han ville til Ramaskrik med den. Dette blir en festivalhappening du ikke vil gå glipp av!

_
_
_