Rekordmange filmer ligger klar til Ramaskrik-publikummet 21.–24. oktober. Rykende ferske storfilmer, de mindre perlene og klassikere. Her har du siste bølge av filmer til årets festival.

Ramaskrik er tilbake med et smell og et program som aldri har vært fullere på antall filmer. Du skal være god om du klarer å se alle 25 langfilmene og 10 kortfilmene vi har på plakaten. Det er laget veldig mye god skrekkfilm på tross av pandemi.

Den franske bølgen
Titane er den sjokkerende sensasjonen som stakk av med selveste Gullpalmen i Cannes. Vi kjenner regissør Julia Ducournau fra Raw (2016). Nå er hun tilbake med en unik og grenseoverskridende thriller. Regissørduoen Alexandre Bustillo og Julien Maury er også gamle kjente fra Inside (2007) og Among the Living (2014). De har laget to nye filmer du ser hos oss: undervannsgyseren The Deep House, og Kandisha som gir oss en hissig marokkansk demon. Vi skal også unne oss litt julestemning i The Advent Calender, en svært så blodig førjulstid med en antikvarisk kalender. I Canada snakker de også fransk. Brain Freeze tar oss med til Quebec der kapitalismens krefter sørger for armageddon og apokalypse, sentralt i handlingen er en grønn golfbane midt på svarteste vinteren.

Vi holder oss i Europa
Ben Wheatley! Mannen som ga oss Ramaskrik-filmene Kill List (2011) og Sightseers (2012), og som for tiden jobber med Meg 2. Han har brukt pandemien til å lage In the Earth. Verden jager en kur mot et ødeleggende virus, en forsker og en skogvokter drar til skogen – en skummel skog! Spanske The House of Snails er årets folkhorror. En forfatter drar til en avsidesliggende landsby med svært så lokale forhold. Det blir etter hvert litt vanskelig å skille fantasi og virkelighet.

Film fra fjerne strøk
En av høstens store festivalhitter er The Sadness. Årets eneste film med 18-årssensur kommer fra Taiwan, og tar oss med til en verden der pandemien herjer. Noe velkjent for oss alle nå, men heldigvis ikke med slike utslag. Sørkoreanske The Night Shift er årets antologifilm, som på en meget god måte syr sammen historier fra ulike leiligheter i en påstått hjemsøkt bygning.

Klassiker
Vi er glad i Stephen King, og vi er veldig glad i Mick Garris; mannen som har regissert flest King-historier av dem alle. I 1992 kom Sleepwalkers som etter hvert har fått klassikerstatus. Historien skrev Stephen King eksklusivt for filmatisering. Garris blir med oss på zoom fra Los Angeles for å gi oss et innblikk i filmen. Han skulle selvsagt vært her, men vi vet alle hvorfor akkurat det blir vanskelig i år. Men han er klar og kommer over ved første anledning.

Sist, men ikke minst
The Night House en gyser om mareritt og mørke hemmeligheter. Regissert av David Bruckner kjent fra The Ritual (2017) og som nå skal i gang med Hellraiser-rebooten. A Nightmare Wakes er en amerikansk kostymehorror om hvordan Mary Shelleys arbeid med Frankenstein kan ha foregått.

Alle 25 filmer på Ramaskrik 2021 finner du her

Programmet dag for dag

Her kjøper du festivalpass

Publisert
28. september 2021
Skrevet av
Morten Haagensen