Drømmer, monstre og videotape

Årets klassiker, A Nightmare on Elm Street, presenteres av Helene Aalborg.

30. august i år døde Wes Craven, en av de mest legendariske (skrekk)filmskaperne i vår tid. Cravens første film ble sluppet i 1972, og hele 39 år senere var den siste filmen hans å se på kino. I skrekkfilmverdenen er en så lang og stødig karriere, preget av så mange ikoniske filmer og karakterer, praktisk talt uten sidestykke. Det er et stort tap for skrekkfilmverdenen å ha mistet Wes, men han fikk bli hele 76 år gammel, og rakk å regissere så mange som 29 filmer.

Selv om mange av Cravens filmer har bidratt på forskjellige måter til stadig å videreutvikle skrekkfilmsjangeren, og dermed sette standard for populærkultur i sin tid, er det utvilsomt noen av hans filmer som nådde nye høyder ikke bare hos sjangerfans, men som også gjorde det stort i mainstreamen. Som mange i min generasjon, som var barn eller unge på 90-tallet, har jeg nok et spesielt forhold til Scream (1996). Imidlertid ble Cravens aller mest ikoniske karakter bragt til kinolerret og videosjapper tolv år før Ghostface dukket opp. Jeg snakker selvfølgelig om den enestående Freddy Krueger, som for første gang skremte vettet av tenåringer i USA og Europa i 1984 i filmen A Nightmare on Elm Street. At det er nettopp denne filmen Ramaskrik velger å vise for å hedre den nå avdøde regissøren er med andre ord svært passende, da det er denne filmen de fleste vil forbinde med Craven, og denne filmen aller flest vil ha et personlig forhold til. Det var også Nightmare som virkelig gjorde Craven til et navn å holde øye med også utenfor skrekkfilmkretser for de spesielt interesserte.

Plottet i Nightmare var på mange måter svært toneangivende for Cravens videre karriere som filmskaper: hovedtemaene i filmen er drømmer på den ene siden, og tenåringers kamp for å få foreldregenerasjonen til å ta dem på alvor på den andre. Det mange ikke vet, er at drømmemonsteret Krueger er sterkt inspirert av en nyhetshistorie Craven leste en tid i forveien. Artikkelen handlet om en familie som hadde flyktet fra Kambodsja til USA, og hvor sønnen i familien sleit med fryktelige mareritt. Gutten fortalte foreldrene sine at det var noe som var etter ham i drømmene hans, og at hvis han sovnet var han overbevist om at han ville dø. Gutten holdt seg våken i flere dager i strekk for å unngå marerittene sine. Da han endelig sovnet var foreldrene svært lettet, men de ble i løpet av natten vekket av høye skrik og rop fra guttens rom. Da de omsider kom seg inn til sønnen, var han allerede død. Visstnok skal familien ha funnet alle pillene med sovemedisin de hadde gitt ham, under madrassen – og i skapet fant de en velbrukt kaffetrakter. Høres det kanskje kjent ut…?

Craven, som allerede hadde en håndfull skrekkfilmer under beltet på denne tiden, så raskt potensialet i dette materialet, og resten, som man sier, er historie.

elmstreet1

Nightmare og sjefsskurken Krueger skulle vise seg å få langt liv på det store lerretet, og dessuten få egne tv-spill og serier dedikert til den brannskadde hevneren. Mannen med knivhansken har dukket opp i alt fra en South Park-episode til å være tema for singelen A Nightmare on My Street av Fresh Prince og Jazzy Jeff (!). Hva var det så som gjorde akkurat denne karakteren så populær at han fortsatt er et popkultur-ikon med et eget liv, 30 år etter sin første opptreden?

Jeg mener det fins tre hovedsvar på dette spørsmålet. Det første er også det lengste: med Nightmare-filmene og Freddy Krueger skapte Wes Craven et filmunivers hvor skillet mellom våken tilstand og det ubevisste er tynnere enn noen har ant. Idéen om at vår underbevissthet kan styre oss, og vet ting som vi i bevisst tilstand ikke vet, går tilbake til Freuds teorier om det ubevisste og the uncanny. Hva kan vel være skumlere enn å slåss for livet mot sin egen underbevissthet, når den vet ting om deg som du selv ikke er klar over? Det er dessuten mange myter og mysterier rundt hva søvn og ikke minst drømmer egentlig er, og dette visste Craven, en tidligere litteraturprofessor, å utnytte.

Man kunne lett ha skrevet hele avhandlinger om dette temaet, men la meg i stedet gå videre til de to andre grunnene jeg anser som essensielle for Nightmare og Kruegers store suksess. Krueger selv er uten tvil en minneverdig karakter, men akkurat det kunne fort blitt veldig annerledes med en annen skuespiller. Craven har i en biografi beskrevet hvordan de prøvde en scene eller to med en annen skuespiller før de fant riktig mann for oppgaven. Med den første test-skuespilleren ble Freddy vandrende rundt som en slags tafatt zombie med armene ut og blikket stivt foran seg. Hadde vi endt opp med en slik versjon av Freddy Krueger, kan det godt tenkes at Nightmare aldri hadde oppnådd den ikoniske statusen den har i dag, men heldigvis fant Craven og teamet hans snart gull i form av Robert Englund. Englund har per dags dato rundt 30 credits på IMDB bare i rollen som Freddy Krueger; alle som vil ha Krueger, uansett om det bare er en liten cameo eller en animert figur i en av The Simpsons’ Treehouse of Horror-episoder, vil ha Englund fordi det er så vanskelig å se for seg noen andre enn Englund selv spille dette drømmemonsteret. Englund ga Krueger liv på en måte få andre skuespillere hadde klart.

elmstreet2

Og den tredje grunnen? Timing og teknologi. Filmen ble sluppet i 1984, akkurat på den tiden da VHS-kassettene gjorde sitt store inntog i de mange amerikanske, og etter hvert også europeiske, hjem. Plutselig kunne alle fjortisene som ville tøffe seg for hverandre snike filmen med seg inn i kjellerstua, heller enn å måtte prøve å snike seg inn på kino. Krueger red på bølgen av popkulturens inntog i hjemmene, og lyktes sikkert i å skape sikkert enda flere mareritt på den måten. Nine, ten, never sleep again…

Nå tar altså Krueger selv turen til Oppdal: A Nightmare on Elm Street vises på Ramaskrik. Før filmen vil undertegnede snakke om Craven videre karriere også utenfor Elm Street-universet.

Helene Aalborg

Helene Aalborg står bak skrekkfilmbloggen Tits and a Scream, er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og utdannet filmkurator. 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s